Passivt Brandskydd
Brandtätning
En byggnad är vanligtvis indelad i olika brandceller där branden och brandröken ska hållas instängd vid uppkomst av brand. Detta för att kunna göra en säker utrymning, skydda egendom och begränsa skador. Några typiska exempel på brandceller kan vara arkiv, vårdrum, trapphus, hissar, elrum, fläktrum, lägenheter, hotellrum, utrymningskorridorer, kontorslokaler, garage med flera. Här vill man alltså begränsa brandspridningen om det skulle börja brinna. Man vill ofta begränsa brandspridning mellan våningsplan. Finns det otäta genomföringar i bjälklag så måste de brandtätas.
Vid installationer och håltagningar försvagas brandtätheten i brandcellsgränserna och då krävs brandtätning för att upprätthålla brandcellens brandskydd. Olika installationer behöver olika typer av funktioner i brandtätningen såsom extra svällande material runt plaströr. Vi är utbildade i
materialet vi använder och ser till så att brandtätningen blir korrekt utförd med rätt för ändamålet.
Vanligt förekommande brandklasser är EI30, EI60, EI90, EI120. EI står för täthet och isolering. R klasser står för bärighet när vi pratar om bärande konstruktioner. Siffrorna efter bokstäverna står för antalet minuter som den aktuella brandklassningen ska hålla vid brand.
Ljudtätning/Fogning
En fastighet eller lokal har vanligtvis akustikkrav för olika rum och utrymmen där man vill minska ljud spridningen. Vi använder oss av ett tätningssystem med mjukfog där 12 mm fog utan drev klarar upp till 62dw. Vid installationer och håltagningar försvagas ljudtätheten i väggarna och då krävs ljudtätning för att upprätthålla ljudkravet. Vi är utbildade i materialet vi använder och ser till så att ljudtätningen blir korrekt utförd.
Bärande konstruktioner
Bärande och stabiliserande byggnadsdelar skall utföras så att de vid en brand i byggnaden inte rasar samman förrän nödvändig tid för utrymning och släckningsarbeten har erhållits. I tillägg skall dessa delar även bära upp brandavskiljande byggnadsdelar så att dessa upprätthåller sin funktion i den tid som har avsetts.
Brandcellsinledning
– kan delas in i linjära och genomföringar.
Linjär
Genomföring
Före utförd brandtätning | Efter utförd brandtätning
Service, underhåll och montage
Brandskyddskontroll och underhåll av dina brandtekniska installationer är viktigt så att allt fungerar som det ska när det som inte får hända ändå händer. För att uppnå detta krävs ett korrekt montage, regelbundna brandskyddskontroller samt ett fackmannamässigt underhåll av era brandtekniska installationer.
Brandsläckare, Rökluckor, Brandposter
Våra servicetekniker är utbildade att kontrollera och serva brandtekniska installationer. Brandsläckare, brandposter, rökluckor ska kontrolleras och servas regelbundet minst en gång om året och dokumentation skall föras. Det ska tydligt framgå när senaste servicen var gjord, detta oftast med hjälp av ett litet datummärkt märke i anknytning till själva apparaten som kontrollerats.
Hänvisningsarmaturer och Nödljus
Dessa är viktiga att ha i utrymmen som sakar dagsljus där det blir mörkt i händelse av brand eller strömbortfall. För att säkerställa att armaturerna fungerar krävs service och underhåll: batterier och lysrör ska bytas, piktogrammet ska rikta sig åt rätt håll samt att ljuskällor och
elektronik ska kontrolleras. Vi monterar upp nya hänvisningsarmaturer och underhåller era bentliga.
Släcksystem för restaurangkök
Bränderna startar ofta i köket. Fettbränder är svårsläckta och självantänder igen efter släckning därför är det viktigt att man använder rätt metod. Restaurangköken skyddas därför oftast med en släckanläggning, ett släcksystem med vätska som automatiskt sprutas över den skyddande utrustningen. Systemet är speciellt framtaget för brand i fritöser, grillar, lter och ventilationskanaler.
Brandfokus servicetekniker har certikat att serva och installera nya Släcksystem R-102 med Ansulex släckvätska. I Sverige nns mer än 10000 system installerade. De är godkända av svenska brandmyndigheter och försäkringsbolag.
Funktionskontroll ska enligt regelverk och tillverkarens villkor ske var sjätte månad. Vid service kontrolleras hela anläggningen. Smältlänkar för branddetektering ersätts för att förhindra vådautlösning av systemet. Munstycken ses över, funktion kontrolleras och att placering fortfarande är rätt och skyddar de heta ytorna.
Brandingenjör/konsult
Med hjälp av en brandkonsult säkerställer du att brandskyddet utformas optimalt och uppfyller gällande lagar och regler. Vi står till tjänst med allt från mindre brandskyddsinventeringar till stora brandorsaksutredningar.
Alla byggnader förutom mindre komplementbyggnader skall när de uppförs eller ändras ha en brandskyddsdokumentation. Kravet på brandskyddsdokumentation i Boverkets byggregler gäller för den färdiga byggnaden.
I många fall tas ett utkast till brandskyddsdokumentation eller en brandskyddsbeskrivning fram tidigt i ett byggprojekt för att säkerställa att brandskyddskraven kommer att uppfyllas. Av brandskyddsdokumentation ska det även framgå hur man verierat att brandskyddskraven uppfyllts.
När bygglov söks hos kommunen skall normalt en brandskyddsbeskrivning, bygghandling, ett projekteringsunderlag, bifogas bygghandlingarna.
Efter avslutat byggprojekt skall en brandskyddsdokumentation, relationshandling upprättas. För att upprätta en brandskyddsdokumentation, relationshandling krävs normalt en utförandekontroll av vår brandingenjör. Många kommuner kräver också att ett intyg sakkunnig brand upprättas. Dessa dokument skall skickas till kommunen innan slutbesked kan erhållas.
Genom vår samlade erfarenhet från både räddningstjänst och brandprojektering kan vi erbjuda heltäckande tjänster inom såväl brandskyddsbeskrivning, intyg sakkunnig brand och brandskyddsdokumentation.
Brandtekniskt yttrande
Vi utför alla typer av besiktningsuppdrag i form av besiktningar för att ta reda på om brandskyddet uppfyller de normer och krav som ställs på er verksamhet. Efter besiktningen upprättas normalt ett brandtekniskt yttrande.
Brandorsaksutredning, brandutredning
Har olyckan varit framme? Vad var det som hände? En brand är ofta en omskakande och kaotisk händelse. Många gånger är den också svår att utvärdera i efterhand. Det är då bra med någon som hjälper dig att få en så klar bild som möjligt av branden och allt runtomkring. Genom vår samlade erfarenhet från både räddningstjänst och brandprojektering kan vi erbjuda heltäckande tjänster inom brandorsaksutredningar och rekonstruktion av händelseförlopp och brandförlopp. Vi kan även värdera hur brandskyddet fungerade – eller borde ha fungerat – vid en brand.
Klassningsplaner brandfarlig vara
Vid hantering av brandfarlig gas, vätska eller ånga där en explosiv gasblandning kan bildas, skall en klassningsplan tas fram. Arbetet inleds normalt med en genomgång av anläggningen, lokalen och arbetsplatsen och en riskanalys genomförs och förslag på riskreducerande åtgärder upprättas. Därefter görs en klassningsplan. Speciella krav ställs på den elutrustning som skall installeras i denna typ av utrymmen. Som hjälp för bl.a. konstruktörer och installatörer ställs
krav på anläggningsinnehavaren att se till att en s.k. klassningsplan nns som beskriver vilka utrymmen som är klassade som riskområden för explosiv miljö. Huvudprincipen
för klassningsförfarandet är att man delar in utrymmena i olika zoner beroende på hur de brandfarliga ämnena hanteras i utrymmet.